PODPROGRAM 2017 – podsumowanie
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Szemudzie z terenu województwa pomorskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Trójmieście realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
2.Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
mleczne (mleko UHT),
mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
tłuszcze (olej rzepakowy),
dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 747 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 34,155 ton żywności;
o 4200 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2017 dla 72 osób korzystających z pomocy żywnościowej w ramach działań towarzyszących przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych (kulinarnych)